Työhyvinvointi
Kirjoitan itseäni kovasti kiinnostavasta aiheesta, nimittäin työhyvinvoinnista!
Aihe on kasvanut minulle ihan sydämenasiaksi. Ensimmäisten asioiden joukossa, joita yrittäjänä tein, oli lounasrentoutuksen sekä yritysten yksityisen rentoutusohjauksen lanseeraus. Uskon vahvasti työkyvyn kasvamiseen, kun malttaa pitää taukoja työpäivän aikana.
Yrityksissä on lakisääteiset tauot, mutta kuinka moni niitä malttaa noudattaa? Mikäli jättää tauon pitämättä, se on työntekijän oma ratkaisu, mutta ajattele miten paljon työtehosi kasvaisi, jos malttaisit pitää pienen hetken palautumiseen, hengittämiseen ja rauhoittumiseen!
Monessa yrityksessä taukojen merkitystä arvostetaan, koska todellisuudessa niiden vaikutus työtehoon on merkittävä. Usein taukojen vähäinen määrä saattaa johtua työntekijän ajatuksesta, että tekee tauon ajan töitä, jotta saa työt tehokkaammin tehtyä ja pysyy aikataulussa. Joillain saattaa olla myös hiukan vääristynyt ajatus siitä että, jos ei ole koko ajan tavoitettavissa tai työpisteellä tekemässä mitään, on laiska tai huono työntekijä.
Todellisuus on kuitenkin täysin toinen, sillä taukojen ansiosta työteho kasvaa ja työssä jaksaminenkin on todennäköisempää.
Palautuminen kesken työpäivän on todella tärkeää, sillä se vaikuttaa merkittävästi työtehokkuuteen ja työn mielekkyyteen. Mikäli mieli ja keho eivät pääse missään vaiheessa palautumaan työn rasituksesta, on hyvin todennäköistä, että työstä häviää jossain vaiheessa kipinä ja into. Toisinaan stressin oireet voivat olla jo niin kiinteä osa omaa päivää, ettei niitä välttämättä edes huomaa.
Mikäli tekee luovaa työtä, tauot olisivat ehdoton edellytys, sillä mikään ei tapa luovuutta yhtä tehokkaasti kuin kiire.
Jos työpäivät kuluvat tehtävästä toiseen suoriutuessa ja hartioita painaa huoli päivästä tai viikosta selviytymisestä, on turha odottaa luovien ideoiden puhkeavan kukkaan.
Ihmiskehoa ole rakennettu istumaan paikallaan useita tunteja kerrallaan ja
tietyissä elämäntilanteissa on vaikeaa mahduttaa säännöllistä liikuntaa kiireiseen työ- ja perhe-elämään. Deadlinien vilkkuessa silmissä tuntuu mahdottomalta uhrata aikaa kuntosalilla tai lenkkipolulla käymiseen. Kiireisinä kausina on kuitenkin ensisijaisen tärkeää, pitää jaksamisesta ja kehosta huolta. Lyhytkin hengitysharjoitus, ulkoilu, meditaatio, kehorentoutus- joku, jossa saat ajatuksesi ja sykkeesi hetkeksi laskemaan.
Elämme poikkeuksellista aikaa ja tämä tuntuu monella tavalla ihmisten arjessa. Tämä tuntuu erityisesti ihmisten kehossa ja mielessä. Se mitä itse olen havainnut, on, että ihmiset ovat väsyneitä, peloissaan, epätietoisia ja vihaisia. Suurella osalla työikäisistä ihmisistä on jatkuvasti taistele tai pakene reaktio päällä. Se tarkoittaa, että sympaattinen hermosto: suorittaminen, selviytyminen, vaara, stressi -on jatkuvasti aktiivisena. Tähän kun lisätään vielä työstressi, kotistressi - ja kaikki deadlinet päälle… Ei hyvältä vaikuta.
Olisi hyvä raivata arkeen aikaa pienille hetkille, jossa saa parasympaattisesta hermostosta (palautuminen, rentoutuminen, lepo) aktivoitua. Tähän hyviä keinoja on muun muassa meditaatio- ja rentoutumishetket, hengitysharjoitukset, kiitollisuusharjoitukset, tietyt joogaliikkeet ja metsässä rauhallinen käyskentely.
Jokainen meistä on yksilöllinen. Toinen tarvitsee parempia keinoja oman stressinhallintaan, toinen töidensä aikatauluttamiseen ja priorisointiin. Meillä jokaisella on vuorokaudessa 24 tuntia, ja meistä jokainen myös käyttää nuo 24 tuntia – jotenkin.
Henkilökohtaisesti uskon ja toivon, että jokainen yritys on kiinnostunut työntekijöidensä hyvinvoinnista ja kuinka upeaa olisi, jos työntekijöiden henkinen ja fyysinen hyvä olo olisi yhtenä mittarina yritysten menestystä pitkällä tähtäimellä.
Kaikki voimme varmasti yhtyä siihen, että jokaisen menestyvän yrityksen taustalla on hyvinvoivat ja motivoituneet työntekijät.
Mikäli olet kiinnostunut rentoutusharjoituksesta yrityksesi työntekijöille, lue lisää alla olevasta linkistä
Mikäli aiot jatkossa ottaa itsellesi tauon ja käyttää sen rentoutumiseen, klikkaa alla olevaa linkkiä