Hakiessani lastani eilen päiväkodista kotiin, hänen hoitajansa kertoi, että poikani ei kestä epäoikeudenmukaisuutta ja puolustaa aina ystäväänsä.
Tämä ei yllätä minua.
Hänen ystävänsä oli kokenut vääryyttä, josta oli sitten kertonut pojalleni.
Hoitaja kertoi, että poika oli kädet puuskassa, kulmat kurtussa hyvin määrätietoisesti lähtenyt larppaamaan vääryydentekijän puheille kertomaan, että hän on toiminut väärin.

Muistan itse alakoulussa, kun näin välitunnilla kiusaamista, puutuin tilanteeseen ja siitä hyvästä sain isompien poikien lumipallot takaraivooni.
Silti. En ole koskaan sietänyt tai hyväksynyt epäoikeudenmukaisuutta. En minkäänlaista. En myöskään kestä vääryyttä. Enkä sitä, ettei tärkeistä asioista (joista ehkä olisi oman nahkansa turvaamiseksi syytä pysyä hiljaa) pystytä puhumaan.

Aihe, josta nyt kirjoitan, on vaikea, triggeröivä, mutta sitäkin tärkeämpi. Tästä ei liikaa puhuta, vaikka mielestäni nimenomaan pitäisi PUHUA.

****

Suru-uutinen on langennut joogamaailman päälle. Tämä on ravistellut monia joogeja ympäri maailmaa, myös minua.
Eräs maailmanlaajuisesti tunnettu, arvostettu, kiltti, aurinkoinen ja rakastettava joogakouluttaja on juuri menehtynyt.
Ihmiset ympäri maailmaa muistelevat hänen lempeyttään, nauruaan, kiitollisuuttaan ja ystävällisyyttään.
Joku kommenteissaan kyseli, että menehtyikö hän Intiassa covidiin. Vastaus on surullinen. Ei, hän ei menehtynyt Intiassa covidiin. Hän menehtyi oman käden kautta kärsittyään mielenterveysongelmista kaikessa hiljaisuudessaan. Kyllä, luit oikein. Henkilö, joka oli valaistunut, oikea joogi, epäitsekäs, kiitollinen elämästä, lukuisten kollegoidensa ja oppilaidensa tukipilari, kärsi mielenterveysongelmista, joiden laajuudesta ei tiedetty mitään.

Mielenterveysongelmat ovat asia, johon täytyy nyt puuttua ja tästä aiheesta tulee pitää ääntä. Vuodenajat mediassa on mässäilty covidista. Toivoisin, että palstatilaa raivattaisiin nyt ihmisten mielenterveysongelmille.

Menehtyneen ohjaajan läheinen ystävä ja kollega kertoi minulle, että hän on tietyllä tavalla tyyppiesimerkki. Erittäin kiltti, rakastettava ihminen. Hän oli kollegoiden ja oppilaiden tuki ja turva. Hän antoi itsestään miellyttävän kuvan. Ulkomaailmalle tämä tuli yllätyksenä. Lähipiiri tiesi hänen kärsineen mielenterveydellisistä haasteista, mutta kukaan ei tiennyt tilanteen olevan näin paha, sillä hän ei puhunut mielensä syvimmistä ajatuksistaan kenellekään.

Tämä vuosi on ollut monelle erittäin raskas ja kuormittava. Haluan kirjoituksellani muistuttaa, että on todella tärkeää hakea apua rohkeasti ja on ok puhua näistä asioista avoimesti ääneen. Jokaisella on oikeus puhua tunteistaan ja saada apua. On olemassa ihmisiä, jotka tekevät työtään sitä varten, että saavat auttaa näissä tilanteissa. Jokainen on arvokas, tärkeä ja avun arvoinen. Ei ole ollenkaan heikkoutta hakea apua ja aina ei tarvitse pärjätä yksin.
Mielenterveyspalvelut ovat olemassa meitä jokaista varten, ja jokaisella on yhtäläinen oikeus hakeutua niiden piiriin. Tunne siitä, että saattaisi tarvita ulkopuolisen asiantuntijan apua on riittävä syy avun hakemiselle.

Keskusteluapua kriisissä ja vaikeassa elämäntilanteessa:

Kriisipuhelin https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111     päivystää suomeksi 24h numerossa 09 2525 0111.

Kriisikeskukset https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/kriisikeskusverkosto ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain, etäyhteyksin ja ryhmissä maksutta ja ilman lähetettä. https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/kriisikeskusverkosto

Netissä keskusteluapua antavat verkkokriisikeskus TUKINET https://tukinet.net/ ja SEKASIN-CHAT https://sekasin247.fi/

Itsemurhien ehkäisykeskukset https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/itsemurhien-ehk%C3%A4isykeskus Helsingissä ja Kuopiossa antavat tukea itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen.


Muista kuunnella itseäsi, puhua asioista ääneen ja hakea apua. Olet tärkeä ja sinua rakastetaan.

Edellinen
Edellinen

Uniikki ohjaaja

Seuraava
Seuraava

Suorittaminen vs. palautuminen